Aktuality

Komentujeme a vyjadřujeme se k aktuálním tématům v médiích. Sledujeme změny legislativy a judikatury. Pořádáme workshopy a přednášky. Aktivně naše klienty informujeme o novinkách.

více informací

Radim Obert pro Mf DNES: Žaloby kvůli hovězímu. Hospody vs. veterináři

Podniky na Slovácku vařily polské maso ze závadné zásilky. Vadí jim postup úřadů.

 

JIŽNÍ MORAVA Kauza, která se rozeběhla po objevení několika vzorků hovězího masa z Polska s bakteriemi salmonely, zasáhla i jihomoravské restauratéry. Maso z šarže, již Státní veterinární správa označila za závadnou a nařídila stáhnout, se dostalo do několika podniků na Hodonínsku a jednoho na Břeclavsku. Ty teď řeší obavy i hněv zákazníků. A kvůli poškození pověsti zvažují žaloby.

 

Kauza se závadným masem z Polska odstartovala na konci ledna, načež veterinární správa rozjela mimořádné kontroly. Část z více než tunové šarže, v níž byla objevena salmonela, se podle jejího zjištění dostala k firmě Maso Kurtin z Kunovic ve Zlínském kraji. Odtud pak hovězí putovalo do pohostinství na Slovácku. „Na jižní Moravu mířilo 190 kilogramů z celkových 372. Podařilo se dohledat kolem 30 kilogramů, které se zlikvidovaly,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Část masa už tak lidé snědli.

 

Že se v šarži objevila salmonela, ovšem neznamená, že je nebezpečná celá. Do prodeje nicméně jít nesmí a veterináři navíc museli upozornit na podniky, ke kterým se maso z této zásilky dostalo.

 

Majitelé dotčených restaurací teď tvrdí, že dostali maso, které bylo prokazatelně v pořádku. „Dodavatel nám napsal, že si nechal udělat rozbory a naše zásilka nebyla napadená bakteriemi salmonely. Odebíráme od něho maso přes deset let a žádné problémy jsme s ním doposud neměli. Teď nám volají a píší zákazníci, nadávají, že vaříme ze zkaženého polského masa. Někdy jsou i vulgární. Jeden ze stálých zákazníků například zrušil pět obědů najednou, které si předem objednal,“ rozzlobil se Luděk Bukvald, majitel Restaurace a kulturního domu v obci Svatobořice-Mistřín.

 

Na veterináře hodlá podat žalobu. „Spojení naší restaurace se zkaženým polským masem nám pošramotilo pověst. Přitom na výběru masa si dávám záležet. Zkoušel jsem hovězí z Česka i Belgie, ale žádné není kvalitou srovnatelné s polským. Beru jen maso z býka a je prostě chuťově nejlepší, stojím si za ním,“ vysvětlil Bukvald, proč nechce měnit dodavatele.

 

K případné žalobě se plánuje připojit i Blanka Ondrušová, majitelka restaurace U Kačera v Hodoníně. „Volají mně zákazníci a ptají se, co se děje. Musím jim vysvětlovat, že je vše v pořádku, že nevaříme ze zkaženého masa,“ zlobí se Ondrušová. Žalobu podporuje i Stanislav Kalenda, který ve Strážnici provozuje Restauraci U Kalendů. „Zákazníci se stále častěji ptají, proč nevaříme z českého hovězího. Kde ho ale máme vzít? I když si dám požadavek, že chci původ Česká republika, přijde mně nakonec hovězí třeba z Nového Zélandu, protože české prostě není,“ tvrdí Kalenda.

 

Na prvním místě je zdraví lidí, vysvětluje veterinární správa

 

Státní veterinární správa v reakci na stížnosti vysvětluje, že podle zákona jinak postupovat nemohla. „Na prvním místě je zdraví
spotřebitele. Musíme proto vždy zveřejnit názvy restaurací, kam směřovaly dodávky masa ze šarže, ve které se našly bakterie
salmonely. I kdyby byla nakažená jen malá část dodávky,“ vysvětlil Vorlíček. Před dvěma týdny objevili veterináři jinou zásilku
problémového polského hovězího masa, jehož část skončila v provozovně Maso–Uzeniny Petr Bzduch v Pohořelicích,
Restauraci Lidový dům v Blučině i v Jídelně Kocourek v Křenové ulici v Brně. „Kvůli zákazníkům jsme přestali vařit hovězí maso
z Polska. Budeme preferovat české,“ uvedl provozní brněnské jídelny, který odmítl zveřejnit jméno.

 

Podle advokáta Radima Oberta z poradenské skupiny Vilímková Dudák & Partners můžou dotčení majitelé restaurací podat žalobu na ochranu dobré pověsti, případně na náhradu škodu, pokud by skutečně vznikla. „Na základě dostupných informací o celé kauze však těmto krokům dávám minimální šanci na úspěch, neboť zde jednoznačně převáží veřejný zájem na ochraně zdraví obyvatel,“ domnívá se advokát. Provozní Stopkovy plzeňské pivnice v Brně Tomáš Procházka tvrdí, že původ masa se často přeceňuje. „Pro nás je důležitá kvalita, ne země, odkud maso pochází. Na zkažené narazíte klidně v české nebo belgické zásilce. Na druhou stranu, pokud nějaký restauratér vehementně obhajuje polské maso, asi za tím bude spíš nízká cena než kvalita,“ myslí si Procházka.

 

Čeští veterináři budou v mimořádných kontrolách polského hovězího pokračovat, přestože je Evropská komise požádala, aby s tím přestali. Komisaři pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisi Andriukaitisovi připadají opatření nepřiměřená míře rizika a rozsahu problému.

 

 

Datum: 04.03.2019
Zdroj: Mladá fronta DNES
Strana: 13 , Autor: Veronika Horáková
Rubrika: Brno a jižní Morava

OstatníJazykyVzděláníOdbornostmoje práce